czwartek, 25 września 2014

Kruche babeczki z kremem Margarita i malinami


Składniki (20 babeczek):

Ciasto:

  • 250 g. mąki pszennej
  • 135 g. masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Krem:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g. masła
  • 1 galaretka o smaku "pink Margarita" (Winiary)
  • 0,5 szkl. wrzątku
  • maliny do ozdoby

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm., wycinamy kółka większe od naszych foremek do babeczek. Każdym kółkiem wylepiamy foremki. Pieczemy w 180°C do zezłocenia się ciasta. Studzimy.

W pół szkl. mleka rozrabiamy obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i mieszamy, aż powstanie budyń. Po ostudzeniu miksujemy budyń z miękkim masłem dodając po 1 łyżce.

We wrzątku rozpuszczamy dokładnie galaretkę. Tężejącą wlewamy partiami do masy budyniowej i miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki, co jakiś czas wyjmujemy i mieszamy mikserem. Gdy będzie już dostatecznie gęsty nakładamy do wystudzonych babeczek łyżeczką lub szprycą. Ozdabiamy malinami.





6 komentarzy: