czwartek, 2 października 2014

Muffinki marchewkowo-morelowe


Składniki (12 muffinek):
  • 2/3 szkl. pestek słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 grubo starte marchewki
  • 1/2 szkl. suszonych moreli drobno posiekanych
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 0,5 szkl. cukry trzcinowego
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • 0,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. śmietanki 30%

Wykonanie:

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i sezam, aż lekko się przyrumienią. Studzimy.

Mieszamy mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, kardamon i imbir.

W innej misce mieszamy mleko, śmietankę, cukier, oliwę i jajko. Wlewamy wszystko do suchych składników. Dodajemy słonecznik, sezam, morele i marchewkę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy łyżką do kokilek lub foremek silikonowych do muffinek, ułożonych w blaszce do babeczek i muffinek. Pieczemy w 190°C około 30 min. (do suchego patyczka).





2 komentarze: