Składniki (12 muffinek):
- 120 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA (125 g.)
- 2 jajka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 400 g. obranej dyni hokkaido
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki 2-3 cm., układamy na papierze do pieczenia i pieczemy, aż będzie miękka (25-30 min.). Po ostudzeniu miksujemy na gładkie puree.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą serek Apetina, olej, jajka, jogurt naturalny i puree z dyni. Wsypujemy wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek silikonowych, ułożonych w blaszce do muffinek (do 2/3 wysokości). Wierzch posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 min.
ale mają świetny kolor! bardzo pomysłowe, oryginalne :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ one apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń