środa, 29 października 2014

Muffinki serowo-dyniowe


Składniki (12 muffinek):
  • 120 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA (125 g.)
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 400 g. obranej dyni hokkaido
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu

Wykonanie:

Dynię kroimy na kawałki 2-3 cm., układamy na papierze do pieczenia i pieczemy, aż będzie miękka (25-30 min.). Po ostudzeniu miksujemy na gładkie puree.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.

W drugiej misce łączymy ze sobą serek Apetina, olej, jajka, jogurt naturalny i puree z dyni. Wsypujemy wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia się składników. 

Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek silikonowych, ułożonych w blaszce do muffinek (do 2/3 wysokości). Wierzch posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 min.





Dania z serkami kremowymi

2 komentarze:

  1. ale mają świetny kolor! bardzo pomysłowe, oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ależ one apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń