Składniki (24 ptysie):
Ciasto:
- 1 szkl. wody
- 125 g. masła lub margaryny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
Krem:
- 250 g. puree z dyni
- 2 opakowania serka kremowego Apetina NATURALNY (250 g.)
- 400 ml. śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru cytrynowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wbijamy po jednym jajku i miksujemy dokładnie mikserem za każdym razem. Gotowe ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia porcje wielkości limonki w sporych odstępach od siebie (wyrosną do wielkości małego jabłka). Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut., po tym czasie ptysie odwracamy do góry dnem, robimy w spodzie dziurkę wykałaczką i wkładamy jeszcze po piekarnika na 5 minut, aby doschły w środku.
Aby przygotować puree z dyni, kroimy ją na mniejsze kawałeczki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy, aż będzie miękka. Następnie studzimy i blendujemy.
Puree z dyni miksujemy z serkiem Apetina, miodem i 2 łyżkami cytrynowego cukru pudru. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru cytrynowego.
W wodzie rozpuszczamy żelatynę, podgrzewając lekko. Gdy będzie letnia dodajemy do niej kilka łyżek masy dyniowej i dokładnie miksujemy. Żelatynę i masę dyniową wlewamy do reszty masy i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietankę i łączymy za pomocą łyżki.
Zimne ptysie kroimy w poprzek na pół. Na dno każdego ptysia nakładamy krem i przykrywamy drugą połówką. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
cudownie jeszcze jeden ciekawy przepis z dynią :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń