piątek, 24 października 2014

Ptysie z kremem śmietankowo-dyniowym



Składniki (24 ptysie):

Ciasto:

  • 1 szkl. wody
  • 125 g. masła lub margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
Krem:
  • 250 g. puree z dyni
  • 2 opakowania serka kremowego Apetina NATURALNY (250 g.)
  • 400 ml. śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru cytrynowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Wbijamy po jednym jajku i miksujemy dokładnie mikserem za każdym razem. Gotowe ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia porcje wielkości limonki w sporych odstępach od siebie (wyrosną do wielkości małego jabłka). Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut., po tym czasie ptysie odwracamy do góry dnem, robimy w spodzie dziurkę wykałaczką i wkładamy jeszcze po piekarnika na 5 minut, aby doschły w środku.

Aby przygotować puree z dyni, kroimy ją na mniejsze kawałeczki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy, aż będzie miękka. Następnie studzimy i blendujemy.

Puree z dyni miksujemy z serkiem Apetina, miodem i 2 łyżkami cytrynowego cukru pudru. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru cytrynowego.

W wodzie rozpuszczamy żelatynę, podgrzewając lekko. Gdy będzie letnia dodajemy do niej kilka łyżek masy dyniowej i dokładnie miksujemy. Żelatynę i masę dyniową wlewamy do reszty masy i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietankę i łączymy za pomocą łyżki.

Zimne ptysie kroimy w poprzek na pół. Na dno każdego ptysia nakładamy krem i przykrywamy drugą połówką. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.




Dania z serkami kremowymi

3 komentarze: