Składniki:
Spód:
- 180 g. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 90 g. margaryny
- 60 g. orzechów włoskich (oraz kilka do ozdoby na wierzch)
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
Masa serowa:
- 500 g. twarogu sernikowego (użyłam takiego z wiadereczka)
- 170 g. puree z dyni
- 70 g. cukru trzcinowego
- 16 g. cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- 2 łyżki cukru białego
Polewa krówkowa:
- 250 ml. mleka 3,2%
- 200 g. śmietanki 30%
- 120 g. cukru trzcinowego
- 50 g. cukru białego
Wykonanie:
Orzechy siekamy drobniutko lub miksujemy w malakserze na małe kawałeczki. Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i orzechami. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym cienko margaryną. nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do lodówki.
Dynię kroimy na kawałki 3 cm., układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym olejem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż dynia będzie miękka. Przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na puree. Studzimy.
Serek miksujemy z puree dyniowym, cukrem waniliowym i trzcinowym, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Z białek i 2 łyżek cukru ubijamy pianę. Łączymy ją delikatnie łyżką z masą serową.
Masę serowo-dyniową wykładamy na spód orzechowy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170°C przez 1 godz. Studzimy w piekarniku. Następnie zimny sernik (w tortownicy) wkładamy na całą noc do lodówki.
Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, łączymy z cukrami i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na bardzo malutki i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa krówkowa (u mnie trwało to 2 godz.). Masę studzimy.
Sernik wyjmujemy z tortownicy i polewamy polewą, dekorujemy orzechami i wstawiamy do lodówki.
Ta polewa podbiła moje serce! :)
OdpowiedzUsuńKażdego by podbiła, boska słodycz ;)
UsuńObłędny! Musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDokładanie :) wszystko ze sobą współgrało idealnie :D
Usuń
OdpowiedzUsuńTakie połączenie daje do myślenia - tym bardziej, że serniki to moja bajka, a orzechowy spód - mniam :-)