poniedziałek, 13 października 2014

Sernik dyniowy na orzechowym spodzie w polewie krówkowej



Składniki:

Spód:
  • 180 g. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 90 g. margaryny
  • 60 g. orzechów włoskich (oraz kilka do ozdoby na wierzch)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
Masa serowa:
  • 500 g. twarogu sernikowego (użyłam takiego z wiadereczka)
  • 170 g. puree z dyni
  • 70 g. cukru trzcinowego
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru białego
Polewa krówkowa:
  • 250 ml. mleka 3,2%
  • 200 g. śmietanki 30%
  • 120 g. cukru trzcinowego
  • 50 g. cukru białego

Wykonanie:

Orzechy siekamy drobniutko lub miksujemy w malakserze na małe kawałeczki. Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i orzechami. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym cienko margaryną. nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do lodówki.

Dynię kroimy na kawałki 3 cm., układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym olejem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż dynia będzie miękka. Przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na puree. Studzimy.

Serek miksujemy z puree dyniowym, cukrem waniliowym i trzcinowym, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Z białek i 2 łyżek cukru ubijamy pianę. Łączymy ją delikatnie łyżką z masą serową.

Masę serowo-dyniową wykładamy na spód orzechowy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170°C przez 1 godz. Studzimy w piekarniku. Następnie zimny sernik (w tortownicy) wkładamy na całą noc do lodówki.

Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, łączymy z cukrami i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na bardzo malutki i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa krówkowa (u mnie trwało to 2 godz.). Masę studzimy. 

Sernik wyjmujemy z tortownicy i polewamy polewą, dekorujemy orzechami i wstawiamy do lodówki.





5 komentarzy:

  1. Ta polewa podbiła moje serce! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny! Musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładanie :) wszystko ze sobą współgrało idealnie :D

      Usuń

  3. Takie połączenie daje do myślenia - tym bardziej, że serniki to moja bajka, a orzechowy spód - mniam :-)

    OdpowiedzUsuń