wtorek, 7 października 2014

Bułeczki z dynią na słono


Składniki (na 13 bułeczek):

Ciasto:
  • 350 g. mąki pszennej
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 50 g. margaryny
Nadzienie:
  • 335 g. dyni (wydrążonej i obranej ze skórki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
Wierzch:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • czosnek granulowany
  • plasterki czosnku świeżego
  • sezam, parmezan (opcjonalnie)

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe. Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy dołek aż do dna miski. Wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i wlewamy około 1/4 szkl. mleka. Mieszamy, zagarniając z boków trochę mąki, aby powstała papka z drożdży. Odstawiamy na 10 min.

W pozostałym mleku rozpuszczamy margarynę (jeśli za zimne jeszcze trochę podgrzewamy). Do letniego mleka i margaryny wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do miski z rozczynem, dodajemy chili i sól. Wyrabiamy ciasto łyżką drewnianą przez kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godz. do wyrośnięcia.

W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę o boku 1 cm., dodajemy szczyptę soli. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Można odlać łyżką nadmiar wytworzonego soku. Miękką dynię ubijamy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy. Dodajemy imbir, paprykę, sól i pieprz do smaku, Smażymy kilka minut bez przykrycia. Wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość 0,5 cm. W odstępach układamy zimne nadzienie (1 łyżeczka) wzdłuż dłuższego boku ciasta, drugą połową przykrywamy nadzienie. Bułeczki wykrawamy np. pokrywką od kakao rozpuszczalnego ;) Układamy na wysmarowanej blaszce w sporych odstępach, Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.

Bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Posypujemy czosnkiem granulowanym, układamy cieniutkie plasterki czosnku (sezam, starty ser). Pieczemy, aż będą rumiane w temp.160°C.




2 komentarze: