niedziela, 19 października 2014

Pizza "Gyros" na suszonych pomidorach


Składniki:
  • 350 g. mąki pszennej 
  • 30 g. świeżych drożdży 
  • 160 ml. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 250 g. filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros 
  • 100 g. pasty z suszonych pomidorów 
  • 40 g. parmezanu 
  • 40 g. sera brie 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego


Wykonanie:


Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Ciepłą (nie gorącą!) wodę łączymy z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 min., aż się spieni. 

Do mąki wlewamy stopniowo rozczyn drożdżowy i mieszamy. Na końcu dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 1 godzinę, aż wyrośnie. 

Na łyżce oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę na złocisty kolor. Po ostudzeniu łączymy z drobno startym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pastą z pomidorów, ketchupem i oregano. 

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przyprawę gyros i smażymy kilka minut na rumiano. Studzimy. 

Z ciasta formujemy dłońmi pizzę o średnicy 30 cm. Smarujemy przygotowanym sosem z suszonych pomidorów na całej powierzchni, ranty zwijamy do środka na około 2 cm. Rozkładamy usmażone mięso, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy 20 minut w temp. 250°C. Na 2 minuty przed końcem pieczenia układamy kawałki sera brie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz