Składniki:
- 350 g. mąki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 160 ml. ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g. filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 100 g. pasty z suszonych pomidorów
- 40 g. parmezanu
- 40 g. sera brie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy i mieszamy z solą. Ciepłą (nie gorącą!) wodę
łączymy z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15
min., aż się spieni.
Do mąki wlewamy stopniowo rozczyn drożdżowy
i mieszamy. Na końcu dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy
kilka minut na stolnicy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką
i czekamy 1 godzinę, aż wyrośnie.
Na łyżce oliwy smażymy drobno
posiekaną cebulę na złocisty kolor. Po ostudzeniu łączymy z
drobno startym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku, pastą z pomidorów, ketchupem i oregano.
Mięso kroimy w
kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przyprawę gyros i
smażymy kilka minut na rumiano. Studzimy.
Z ciasta formujemy dłońmi pizzę o
średnicy 30 cm. Smarujemy przygotowanym sosem z suszonych pomidorów
na całej powierzchni, ranty zwijamy do środka na około 2 cm.
Rozkładamy usmażone mięso, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy 20
minut w temp. 250°C. Na 2 minuty przed końcem pieczenia
układamy kawałki sera brie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz