Składniki (2 porcje):
- 2 patroszone dorady, każda o wadze 350 g.
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka plasterków cytryny
- 1 op. serka kremowego Apetina CZOSNEK I ZIOŁA (125 g.)
- 60 g. parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + kilka gałązek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Dorady oczyszczamy z łusek i wycinamy skrzela. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz oliwą, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
W miseczce mieszamy serek Apetina z pietruszką i drobno startym na tarce parmezanem.
Po jednej stronie nacinamy ryby od głowy do ogona. Do każdej nakładamy farsz serowy, rozchylamy nacięcia wzdłuż rybek i wkładamy resztę farszu.
Ryby układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki. Zapiekamy 25 min. w temp. 180°C.
Smakowicie i pomysłowo :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a do tego ciekawe, kreatywne danie ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniała ! Gratuluje :)
OdpowiedzUsuń