środa, 5 listopada 2014

Pieczona dorada z farszem serowo-ziołowym


Składniki (2 porcje):
  • 2 patroszone dorady, każda o wadze 350 g.
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • 1 op. serka kremowego Apetina CZOSNEK I ZIOŁA (125 g.)
  • 60 g. parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + kilka gałązek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Dorady oczyszczamy z łusek i wycinamy skrzela. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz oliwą, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

W miseczce mieszamy serek Apetina z pietruszką i drobno startym na tarce parmezanem.

Po jednej stronie nacinamy ryby od głowy do ogona. Do każdej nakładamy farsz serowy, rozchylamy nacięcia wzdłuż rybek i wkładamy resztę farszu.

Ryby układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki. Zapiekamy 25 min. w temp. 180°C.



Dania z serkami kremowymi

3 komentarze: