sobota, 8 listopada 2014

Jajka zapiekane z serkiem i szpinakiem


Składniki (4 porcje):
  • 4 jajka
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 op. serka kremowego Apetina PESTO I RUKOLA (250 g.)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • gałązka tymianku

Wykonanie:

Na oliwę wrzucamy opłukany i osuszony szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy 3 min. Rozkładamy do wysmarowanych masłem kokilek o średnicy 9 cm. Na szpinak wykładamy serek Apetina (po pół opakowania na każdą porcję).

Do każdej kokilki wbijamy ostrożnie po jednym jajku. Oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem, posypujemy startym parmezanem i listkami tymianku.

Zapiekamy w średnio gorącym piekarniku przez 10 min. Podajemy na ciepło.





Dania z serkami kremowymi

1 komentarz: