Składniki (tortownica o średnicy 20 cm.):
Ciasto:
- 1 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl. mleka
- 130 g. margaryny
- 3 łyżki dżemu z porzeczkoagrestu (gładkiego, może być również ze śliwek)
- trochę margaryny i kaszy manny do wysypania formy
Polewa:
- 200 ml. śmietanki 30%
- 50 g. czekolady mlecznej
- 50 g. czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kakao
- 15 g. cukru waniliowego
- posiekane orzechy włoskie do posypania
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy razem z margaryną do jej rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mąkę przesiewamy do wyższego naczynia, w którym będziemy miksować ciasto. Dodajemy cukier, cynamon, kakao i sodę oczyszczoną i dokładnie łączymy z mąką za pomocą łyżki.
Do sypkiej mieszaniny wlewamy mleko i wbijamy jajko. Mieszamy mikserem, dodajemy dżem i ponownie dokładnie wszystko miksujemy.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180°C przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia.
W rondelku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, wrzucamy obie czekolady połamane na kostki, wsypujemy cukier waniliowy i przesiane kakao. Podgrzewając i często mieszając, czekamy aż czekolada się całkiem rozpuści. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto dekorujemy tężejącą polewą i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz