piątek, 28 listopada 2014

Murzynek cynamonowy

 

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm.):

Ciasto:
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. mleka
  • 130 g. margaryny
  • 3 łyżki dżemu z porzeczkoagrestu (gładkiego, może być również ze śliwek)
  • trochę margaryny i kaszy manny do wysypania formy
Polewa:
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 15 g. cukru waniliowego
  • posiekane orzechy włoskie do posypania

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy razem z margaryną do jej rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Mąkę przesiewamy do wyższego naczynia, w którym będziemy miksować ciasto. Dodajemy cukier, cynamon, kakao i sodę oczyszczoną i dokładnie łączymy z mąką za pomocą łyżki.

Do sypkiej mieszaniny wlewamy mleko i wbijamy jajko. Mieszamy mikserem, dodajemy dżem i ponownie dokładnie wszystko miksujemy.

Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180°C przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia.

W rondelku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, wrzucamy obie czekolady połamane na kostki, wsypujemy cukier waniliowy i przesiane kakao. Podgrzewając i często mieszając, czekamy aż czekolada się całkiem rozpuści. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ciasto dekorujemy tężejącą polewą i orzechami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz