Składniki (2 porcje):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- pół szkl. ryżu arborio
- 30 ml. białego wytrawnego wina
- 1,5 szkl. wrzącego wywaru z warzyw
- 1/4 szkl. suchej ciecierzycy
- pół szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
- pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- posiekana kolendra do posypania
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą na całą noc. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy drobno posiekana cebulę i szklimy przez minutę. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy około 3 minut. Wlewamy wino i gotujemy, aż wyparuje.
Wlewamy pół szkl. gorącego wywaru, mieszamy i czekamy, aż ryż go wchłonie.
Dodajemy ciecierzycę, orzechy włoskie i koncentrat. Po wymieszaniu dolewamy kolejne pół szkl. wywaru. Gdy się wchłonie wlewamy ostatnią porcję.
Kiedy cały wywar zostanie wchłonięty i ryż będzie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z parmezanem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 minuty.
Podajemy posypane świeżą kolendrą.
Bardzo ciekawe połączenie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń