Składniki (forma keksówka o wym. 30 cm. x 8 cm.):
Ciasto:
- 125 g. margaryny Palma w złotym opakowaniu (Bielmar)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 15 g. cukru waniliowego
- 20 g. przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. pokrojonych suszonych śliwek
- 3/4 szkl. pokrojonych suszonych daktyli
- skórka otarta z 1 cytryny
Glazura czekoladowa:
- 100 g. białej czekolady
- 50 ml. śmietanki 30%
Wykonanie:
Margarynę Palma roztapiamy w garnuszku i studzimy.
Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy miksując masę ok. 5 min. Następnie dodajemy na przemian trochę mąki pszennej przesianej z proszkiem do pieczenia i trochę rozpuszczonej margaryny, aż do wyczerpania składników. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika i dalej miksujemy.
Do ciasta dorzucamy grubo posiekane śliwki i daktyle i łączymy za pomocą łyżki.
Ciasto wykładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40-45 min. lub do suchego patyczka. Studzimy.
W rondelku podgrzewamy śmietankę wraz z podzieloną na kostki czekoladą, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną glazurą smarujemy wierzch i boki ciasta. Posypujemy otartą skórką cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz