poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ciasto korzenne śliwkowo-daktylowe



Składniki (forma keksówka o wym. 30 cm. x 8 cm.):

Ciasto:
  • 125 g. margaryny Palma w złotym opakowaniu (Bielmar)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 15 g. cukru waniliowego
  • 20 g. przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. pokrojonych suszonych śliwek
  • 3/4 szkl. pokrojonych suszonych daktyli
  • skórka otarta z 1 cytryny
Glazura czekoladowa:
  • 100 g. białej czekolady
  • 50 ml. śmietanki 30%

Wykonanie:

Margarynę Palma roztapiamy w garnuszku i studzimy.

Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy miksując masę ok. 5 min. Następnie dodajemy na przemian trochę mąki pszennej przesianej z proszkiem do pieczenia i trochę rozpuszczonej margaryny, aż do wyczerpania składników. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika i dalej miksujemy.

Do ciasta dorzucamy grubo posiekane śliwki i daktyle i łączymy za pomocą łyżki.

Ciasto wykładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40-45 min. lub do suchego patyczka. Studzimy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę wraz z podzieloną na kostki czekoladą, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną glazurą smarujemy wierzch i boki ciasta. Posypujemy otartą skórką cytrynową.





Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz