Składniki (na 16 szt.):
Ciasto:
- 150 g. mąki pszennej + 1,5 łyżki
- 100 g. mąki kukurydzianej
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 szkl. wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz grzybowo-orzechowy:
- 40 g. suszonych grzybów
- 350 g. pieczarek
- 60 g. orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- szczypta rozmarynu mocno rozkruszonego w dłoni
- dwie szczypty gałki muszkatołowej
- pieprz czosnkowy do smaku (Kamis)
- sól i vegeta do smaku
oraz:
- garść orzechów włoskich
- 1 małe jajko
Wykonanie:
Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.
Jedną szkl. dość ciepłej (nie gorącej!) wody wlewamy do miseczki, rozkruszamy drożdże i wrzucamy do wody. Wsypujemy cukier i 1,5 łyżki mąki pszennej, Dokładnie wszystko łączymy i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce.
W większej misce mieszamy obie mąki i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy oliwę, po krótkim wymieszaniu wykładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy dłońmi przez kilka minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Namoczone grzyby gotujemy przez 15 min. w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i siekamy drobno.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy przez 2 min. Dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach. Smażymy do momentu, aż woda z pieczarek w większości odparuje. Wrzucamy posiekane grzyby, rozmaryn, pieprz, gałkę, doprawiamy solą i vegetą. Farsz podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby się nie przypalił. Przekładamy do wyższego naczynia, dorzucamy orzechy i blendujemy na gładką pastę.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko
(1,5 mm.). Wykrawamy nożem
trójkąty, jak na rogale (moje miały
długość 15 cm. lub więcej). Farsz
rozkładamy na całej powierzchni
trójkątów i zwijamy zaczynając od
szerszej strony. Paszteciki układamy
na natłuszczonej blaszce,
przykrywamy ściereczką i odstawimy
na pół godz.
Następnie smarujemy
rozmąconym jajkiem i posypujemy
drobniutko pokruszonymi orzechami.
Pieczemy przez 20 min. (do zrumienienia)
w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz