poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kruche paszteciki grzybowo-orzechowe


Składniki (na 16 szt.):

Ciasto:
  • 150 g. mąki pszennej + 1,5 łyżki
  • 100 g. mąki kukurydzianej
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 szkl. wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz grzybowo-orzechowy:
  • 40 g. suszonych grzybów
  • 350 g. pieczarek
  • 60 g. orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • szczypta rozmarynu mocno rozkruszonego w dłoni
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  • pieprz czosnkowy do smaku (Kamis)
  • sól i vegeta do smaku
oraz:
  • garść orzechów włoskich
  • 1 małe jajko

Wykonanie:

Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.

Jedną szkl. dość ciepłej (nie gorącej!) wody wlewamy do miseczki, rozkruszamy drożdże i wrzucamy do wody. Wsypujemy cukier i 1,5 łyżki mąki pszennej, Dokładnie wszystko łączymy i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce.

W większej misce mieszamy obie mąki i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy oliwę, po krótkim wymieszaniu wykładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy dłońmi przez kilka minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Namoczone grzyby gotujemy przez 15 min. w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i siekamy drobno.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy przez 2 min. Dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach. Smażymy do momentu, aż woda z pieczarek w większości odparuje. Wrzucamy posiekane grzyby, rozmaryn, pieprz, gałkę, doprawiamy solą i vegetą. Farsz podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby się nie przypalił. Przekładamy do wyższego naczynia, dorzucamy orzechy i blendujemy na gładką pastę.
                                                             

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko 
(1,5 mm.). Wykrawamy nożem 
trójkąty, jak na rogale (moje miały 
długość 15 cm. lub więcej). Farsz 
rozkładamy na całej powierzchni 
trójkątów i zwijamy zaczynając od 
szerszej strony. Paszteciki układamy 
na natłuszczonej blaszce, 
przykrywamy ściereczką i odstawimy 
na pół godz. 

Następnie smarujemy 
rozmąconym jajkiem i posypujemy 
drobniutko pokruszonymi orzechami. 
Pieczemy przez 20 min. (do zrumienienia) 
w temp. 180°C.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz