Składniki (blaszka o wym. 21 cm. x 25 cm.):
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 100 g. masła lub margaryny
- 100 g. gorzkiej czekolady (użyłam firmy Wawel o zawartości kakao 90%)
- 1 łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g. niesolonych orzeszków ziemnych
Polewa i wierzch:
- 150 ml. śmietanki 36%
- 100 g. gorzkiej czekolady (Wawel o zaw. kakao 70%)
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka miodu
- 3-4 łyżki zimnej wody
- kilkanaście orzeszków ziemnych
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Ciasto:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się. Lekko studzimy.
Orzeszki siekamy bardzo drobno lub miksujemy w malakserze na drobne kawałeczki. Wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor ciągle mieszając (uwaga, żeby nie przypalić za mocno). Studzimy.
W wysokiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym przez 4-5 min. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i wsypujemy partiami przesianą mąkę i kakao oraz sól. Wlewamy "ciurkiem" ciepłą czekoladę i dalej mieszamy na najniższych obrotach. Na koniec wsypujemy uprażone orzeszki i łączymy z ciastem.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 180°C. Studzimy.
Polewa:
W
niedużym garnuszku podgrzewamy śmietankę, wrzucamy podzieloną na
kosteczki czekoladę, mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści
i połączy ze śmietanką. Dodajemy masło i miód. Gotując na
małym ogniu zaczynamy mieszać mikserem, dodając po łyżce zimnej
wody. Polewę ciepłą rozsmarowujemy po cieście.
Na
patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy, gdy będzie płynny wrzucamy
orzeszki i mieszając pokrywamy je karmelem. Od razu układamy na
polewie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
prezentuje się niezmiernie pysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy aby na pewno 1/2 szklanki mąki?
OdpowiedzUsuń