czwartek, 18 grudnia 2014

Brownie z orzechami arachidowymi


Składniki (blaszka o wym. 21 cm. x 25 cm.):

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 100 g. masła lub margaryny
  • 100 g. gorzkiej czekolady (użyłam firmy Wawel o zawartości kakao 90%)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g. niesolonych orzeszków ziemnych
Polewa i wierzch:
  • 150 ml. śmietanki 36%
  • 100 g. gorzkiej czekolady (Wawel o zaw. kakao 70%)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • kilkanaście orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:

Ciasto:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się. Lekko studzimy.

Orzeszki siekamy bardzo drobno lub miksujemy w malakserze na drobne kawałeczki. Wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor ciągle mieszając (uwaga, żeby nie przypalić za mocno). Studzimy.

W wysokiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym przez 4-5 min. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i wsypujemy partiami przesianą mąkę i kakao oraz sól. Wlewamy "ciurkiem" ciepłą czekoladę i dalej mieszamy na najniższych obrotach. Na koniec wsypujemy uprażone orzeszki i łączymy z ciastem.

Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 180°C. Studzimy.

Polewa:
W niedużym garnuszku podgrzewamy śmietankę, wrzucamy podzieloną na kosteczki czekoladę, mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Dodajemy masło i miód. Gotując na małym ogniu zaczynamy mieszać mikserem, dodając po łyżce zimnej wody. Polewę ciepłą rozsmarowujemy po cieście.

Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy, gdy będzie płynny wrzucamy orzeszki i mieszając pokrywamy je karmelem. Od razu układamy na polewie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.






1 komentarz: