niedziela, 21 września 2014

Zupa kalafiorowa z serem


Składniki (4 porcje):
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1/4 łyżeczki suszonego cząbru
  • 430 g. kalafiora + 50 g.
  • 250 ml. mleka 2%
  • 200 ml. wywaru z warzyw
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki oleju
  • 65 g. startego sera cheedar
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę szklimy na maśle, dodajemy cząber, kalafior podzielony na różyczki. Wlewamy gorący wywar i mleko, dorzucamy listek laurowy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min.

50 g. kalafiora dzielimy na bardzo malutkie różyczki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia.

Z zupy wyjmujemy liść laurowy i studzimy. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści.

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki oraz podsmażonymi różyczkami kalafiora.




2 komentarze: