wtorek, 19 sierpnia 2014

Zielony serek zapiekany z krewetkami i pomidorkami


 Składniki (2 porcje):
  • 8 łyżek drobno startego parmezanu
  • 80 g. sera feta
  • 80 g. serka kremowego śmietankowego (np. Hochland)
  • 4 krewetki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • grubo mielony pieprz
  • 4 garście mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Na patelnię wlewamy oliwę. Po chwili wrzucamy posiekany drobno czosnek, szklimy przez minutę. Dodajemy szpinak i smażymy ok 4 min., aż zmięknie i odparuje.

Przestudzony szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy parmezan, fetę i serek śmietankowy. Blendujemy. Masę przekładamy do dwóch kokilek, na wierzchu układamy krewetki i pomidorki. Posypujemy pieprzem.

Zapiekamy w piekarniku przez 15 min. Podajemy na gorąco.



2 komentarze: