poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ratatouille


Składniki (4 porcje):
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (400 g.)
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały bakłażan
  • pół cukinii jasnozielonej
  • 1 mała cukinia zielona
  • 2 czerwone cebule
  • 3-4 pomidory
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

Wykonanie:

Obie papryki nadziewamy na widelce i opalamy na kuchenką, aż skórka będzie czarna. Wkładamy do torebki foliowej, zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie otwieramy i obieramy papryki ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek i białą cebulę, smażymy przez 2 min. Następnie wlewamy pomidory z puszki wraz z sokiem, dodajemy majeranek, pół łyżeczki oregano, tymianek, listek laurowy i natkę pietruszki. Dusimy 10 min. mieszając od czasu do czasu. Teraz wrzucamy pokrojone papryki i dusimy kolejne 10 min. na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy listek laurowy. Odstawiamy.

Bakłażan, cukinie, czerwone cebule oraz pomidory kroimy w plasterki grubości 2 mm.

Dno naczynia do zapiekania smarujemy 1 łyżką oliwy. Wykładamy duszone warzywa i wyrównujemy wierzch, posypujemy słodką papryką. Na nich układamy plastry warzyw na przemian tak, aby mocno na siebie zachodziły. W szklance mieszamy 3 łyżki oliwy z czosnkiem granulowanym i pół łyżeczki oregano. Ułożone w naczyniu warzywa oprószamy obficie solą i polewamy przygotowaną oliwą.

Naczynie przykrywamy sczelnie folią aluminiową i zapiekamy w temp. 190°C przez 45 min. Następnie odkrywamy i zapiekamy 30 min. Podajemy na ciepło.




Warzywa psiankowate 2014 Dieta Śródziemnomorska

3 komentarze:

  1. Muszę też kiedyś zrobić takie klasyczne w plasterkach, prezentuje się po królewsku :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo elegancko podane i zapewne wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń