niedziela, 11 stycznia 2015

Tarta pomarańczowa z bezą


Składniki (forma o średnicy 28 cm.):

Spód:
  • 230 g. mąki pszennej
  • 120 g. masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie pomarańczowe:
  • niepełna szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2/3 szkl. pokruszonych biszkoptów
  • 3 żółtka
  • 100 g. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 4 schłodzone białka
  • 100 g. cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę i siekamy nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę i dalej siekamy. Teraz ciasto zagniatamy rękami. Wkładamy do lodówki na 1 godz.

Żółtka miksujemy z cukrem, aż masa będzie puszysta. Wlewamy ostudzone masło, sok cytrynowy i pomarańczowy, wsypujemy biszkopty roztarte w dłoniach "na piasek", miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Ciastem wylepiamy spód i brzegi formy do tarty, spód nakłuwamy w paru miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10-12 min., do lekkiego zrumienienia.

Na spód ciasta wlewamy masę pomarańczową i dalej pieczemy przez 10 min. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, aż będzie prawie sztywna. Dodajemy partiami cukier puder i dalej ubijamy (ja robię to ręcznie, trzepaczką sprężynową). Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy z białkami delikatnie łyżką.


Na nadzienie pomarańczowe wykładamy bezę i pieczemy w 160°C do jej zezłocenia.





4 komentarze: