sobota, 31 stycznia 2015

Kasza jaglana zapiekana z wołowiną i jajkiem


Składniki (3 porcje):
  • 1,5 szkl. kaszy jaglanej
  • 3 szkl. wody
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • 450 g. mięsa wołowego (u mnie udziec)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • gałązka tymianku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy ocet, sos sojowy i cukier, mieszamy. 

Mięso dzielimy na kilka kawałków grubości około 1 cm. Każdy obtaczamy w marynacie z sosu sojowego i układamy w miseczce po marynacie. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.

Zagotowujemy wodę z kostką rosołową, wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej przelaną na sitku zimną wodą, a następnie wrzącą). Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kawałki mięsa i smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano.

Zimną kaszę łączymy z pietruszką, szałwią i serem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy kaszę, a na nią podsmażoną wołowinę (lekko wciskamy w kaszę). Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 40 min.

Na chwilę wyciągamy naczynie, wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem i listkami tymianku, zapiekamy jeszcze przez kilka minut (bez folii aluminiowej, do ścięcia białka).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz