poniedziałek, 26 stycznia 2015

Grzanka z polędwicą, sałatą i jajkiem w koszulce


 Składniki (2 porcje):
  • 2 dolne połówki pszennych bułek
  • 4 plastry polędwicy wieprzowej o grubości 1,5 cm.
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki drobno startego sera długodojrzewającego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 garście ulubionej mieszanki sałat
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Kotlety z polędwicy wkładamy do woreczków foliowych i rozbijamy dość cienko (ok. 3 mm.).

Na dwa rozbite plastry rozkładamy starty ser i przykrywamy go pozostałymi kotletami, dociskamy dłonią.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy tak przygotowane steki z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku i lekko oprószamy solą i pieprzem.

Na grillu lub suchej patelni układamy połówki bułek i czekamy, aż się przyrumienią.

Do garnka wlewamy wodę (co najmniej 6 cm. od dna) i zagotowujemy, wlewamy ocet. Lekko bulgoczącą wodę mieszamy mocno, tworząc tzw. lej i wlewamy w środek całe jajko wybite wcześniej np. do filiżanki. Gotujemy około 2 min. do ścięcia się białka (można wyjąć na chwilę łyżką i sprawdzić palcem czy żółtko w środku jest płynne). Jajko odsączamy i to samo robimy z drugim.

Na opieczone bułki wykładamy sałatę, na nią steki z serem, a na wierzch po jednym jajku. Jajko oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem.





4 komentarze: