Składniki (4 porcje):
- 800 g. schabu
- 1 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
- 1 szkl. zalewy z ananasa z puszki
- 600 g. krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i szklimy przez minutę. Dodajemy mięso pokrojone w gulaszową kostkę i przesmażamy około 5 minut.
Do mięsa dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki, ananasa z sokiem, pomidory z zalewą, curry, wędzoną paprykę oraz imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odparowujemy nadmiar płynu.
Gulasz podajemy z ryżem (u mnie ryż naturalny).
pyszne smaki i tak kolorowo:) super:)
OdpowiedzUsuń