czwartek, 15 stycznia 2015

Gulasz hiszpański


Składniki (4 porcje):
  • 800 g. schabu
  • 1 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
  • 1 szkl. zalewy z ananasa z puszki
  • 600 g. krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i szklimy przez minutę. Dodajemy mięso pokrojone w gulaszową kostkę i przesmażamy około 5 minut. 

Do mięsa dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki, ananasa z sokiem, pomidory z zalewą, curry, wędzoną paprykę oraz imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odparowujemy nadmiar płynu. 

Gulasz podajemy z ryżem (u mnie ryż naturalny).



1 komentarz: