środa, 22 lipca 2015

Zupa ze świeżych ogórków


Składniki (4-5 porcji):
  • 300 g. obranych ogórków
  • 70 g. obranej marchewki
  • 30 g. obranej pietruszki
  • 25 g. obranego korzenia selera
  • 200 g. obranych ziemniaków
  • 10-cio cm. kawałek pora
  • 1 litr wody
  • 1 mała porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki vegety
  • duża garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę (1 cm. x 1 cm.). Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por siekamy drobno.

Do garnka wlewamy 1 litr wody, wkładamy porcję rosołową i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy przez 10 min.

Następnie dorzucamy ziemniaki, por i kostkę rosołową. Gotujemy aż ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone ogórki, koperek oraz vegetę. Smażymy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 8-10 min.

Całą zawartość patelni przekładamy do zupy i gotujemy ok. 5 minut.

W 2 łyżkach zimnej wody dokładnie mieszamy śmietanę i mąkę tak, aby nie było grudek. Dolewamy kilka łyżek wrzącej zupy i po połączeniu przelewamy do całości zupy, energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.



2 komentarze: