Składniki (2 porcje):
- 200 g. kukurydzianego makaronu spaghetti
- 350 g. filetu z piersi kurczaka
- 130 g. zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g. serka topionego o smaku goudy
- 200 ml. śmietanki 30%
- sól i pieprz
Wykonanie:
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka (ale nie rozpadająca się). Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, 2-3 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na nią wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy na większym ogniu, lekko rumieniąc. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy wszystko jeszcze przez 2 min.
Do mięsa wlewamy śmietankę i od momentu zagotowania dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Po tym czasie dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści i połączy z sosem, a także ugotowaną fasolkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podajemy z sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam fasolkę szparagową, ale w takiej odsłonie jeszcze jej nie jadłem. Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńMmmm... danie dla mnie :D uwielbiam fasolkę szparagową!
OdpowiedzUsuńJa też :D
Usuńpiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, przyznam nie jadłam jeszcze makaronu kukurydzianego ;) hmmm ciekawe czy w domu można zrobić ;) zapraszam serdecznie www.co-dzis-zgotowac.blog.pl za każda aktywność odwdzięczam się zapraszam też do likowania www.facebook.pl/codziszgotowac
OdpowiedzUsuń