piątek, 31 lipca 2015

Kukurydziane spaghetti z kurczakiem i fasolką szparagową

 


Składniki (2 porcje):
  • 200 g. kukurydzianego makaronu spaghetti
  • 350 g. filetu z piersi kurczaka
  • 130 g. zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g. serka topionego o smaku goudy
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka (ale nie rozpadająca się). Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, 2-3 cm. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na nią wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy na większym ogniu, lekko rumieniąc. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy wszystko jeszcze przez 2 min. 

Do mięsa wlewamy śmietankę i od momentu zagotowania dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Po tym czasie dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści i połączy z sosem, a także ugotowaną fasolkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podajemy z sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.





7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam fasolkę szparagową, ale w takiej odsłonie jeszcze jej nie jadłem. Przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... danie dla mnie :D uwielbiam fasolkę szparagową!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, przyznam nie jadłam jeszcze makaronu kukurydzianego ;) hmmm ciekawe czy w domu można zrobić ;) zapraszam serdecznie www.co-dzis-zgotowac.blog.pl za każda aktywność odwdzięczam się   zapraszam też do likowania www.facebook.pl/codziszgotowac

    OdpowiedzUsuń