piątek, 10 lipca 2015

Bitki w sosie z wędzonej papryki


Składniki (4 porcje):
  • 4 kotlety schabowe (bez kości)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • dwie szczypty mielonego kminku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki 
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
Oraz:
  • młode ziemniaczki
  • posiekany koperek
  • ulubiona surówka lub sałatka

Wykonanie:

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, ale niezbyt cienko. Oprószamy je lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kotlety na dość mocnym ogniu z obu stron, aż trochę zbrązowieją. Kotlety wykładamy na talerz. Na patelnię dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy przez 1-2 min. Kotlety przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, kminek oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez 1 godz.

Dosypujemy pół łyżeczki wędzonej papryki i zwykłą mieloną paprykę. W 3 łyżkach zimnej wody mieszamy dokładanie śmietanę i obie mąki tak, aby nie było grudek. Do tego wlewamy kilka łyżek wrzącego sosu i po połączeniu dodajemy do reszty sosu (mieszamy przy tym energicznie). Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Bitki w sosie podajemy z młodymi ugotowanymi ziemniakami, koperkiem i dowolną surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz