wtorek, 7 lipca 2015

Dorada pieczona z warzywami


Składniki (2 porcje):
  • 2 patroszone dorady
  • 130 g. obranej marchewki
  • 70 g. obranej pietruszki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeży tymianek (do woli)
  • 2-3 łyżeczki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Dorady oczyszczamy z łusek i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy i nacieramy je solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki (półksiężyce). Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki.

W garnuszku łączymy ze sobą oliwę, miód, ocet jabłkowy, sok z cytryny. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu oraz listki tymianku. Połowę marynaty wlewamy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy. 

Dno naczynia do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Wykładamy warzywa, a na nie ryby nacięte z wierzchu w kilku miejscach. Polewamy całość resztą marynaty. Na wierzchu układamy kawałki pozostałego masła.

Naczynie przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 min., a następnie odkrywamy i pieczemy 10-15 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz