czwartek, 16 lipca 2015

Tarta malinowa na otrębach


Składniki:

Spód otrębowy:
  • 120 g. otrębów granulowanych Kupiec o smaku żurawiny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 130 g. masła + do wysmarowania formy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Maliny:
  • 1 kg. malin
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 3 łyżki żelatyny
Kruszonka otrębowa:
  • 50 g. otrębów granulowanych Kupiec o smaku żurawiny
  • 13 g. schłodzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Otręby umieszczamy w malakserze i miksujemy. Wysypujemy je na stolnicę, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i masło. Wszystko siekamy nożem, dodajemy żółtka i po wstępnym wymieszaniu zagniatamy ciasto dłońmi. 

Formę na tartę o średnicy dna 23 cm. smarujemy masłem. Dno i brzegi wylepiamy ciastem. Na spodzie robimy w kilku miejscach dziurki widelcem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Maliny mieszamy z cukrem trzcinowym i wsypujemy do rondla. Stawiamy na ogniu i rozgotowujemy, aż owoce puszczą sok i całkowicie się rozpadną. Następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Studzimy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 min. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Otręby na kruszonkę miksujemy, tak jak w przypadku otrębów na ciasto. Kruszonkę przygotowujemy rozcierając w dłoniach masło razem z cukrem i zmielonymi otrębami. Rozsypujemy warstwę kruszonki na papierze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku (180°C) około 5-7 minut, aż mocno zbrązowieje.

W 5 łyżkach zimnej wody mieszamy żelatynę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy na malutkim ogniu, aż żelatyna całkiem się rozpuści i zawrze. Zdejmujemy z ognia, dolewamy do żelatyny około pół szkl. zimnego przecieru z malin i po wymieszaniu wlewamy do reszty malin. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

Maliny wylewamy na zimny spód otrębowy, gdy będą miały konsystencję kisielu. Warstwę malinową posypujemy ostudzoną kruszonką. Tartę wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 12 godzin.







Gotuj w zdrowym stylu

4 komentarze:

  1. Jest piękna! Uwielbiam takie tarty :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda. I gratuluję talentu fotograficznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa! :)
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń