wtorek, 28 lipca 2015

Panna cotta jeżynowo-kokosowa



Składniki (4 porcje, na zdjęciach występują szklaneczki o pojemności 270 ml.):

Warstwa jeżynowa:
  • 350 g. jeżyn + do dekoracji
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. mleka 3,2%
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
Warstwa kokosowa:
  • 3/4 szkl. mleka kokosowego
  • 1/4 szkl. kremowego likieru kokosowego
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Warstwa jeżynowa:
Jeżyny blendujemy, a następnie przeciskamy przez sito, aby pozbyć się pestek. W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie mieszamy żelatynę i odstawiamy. Śmietankę łączymy z mlekiem i cukrem, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wlewamy przetarte jeżyny, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Zimną masę wlewamy do pucharków, szklanek itp. i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Warstwa kokosowa:
W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie mieszamy żelatynę i odstawiamy. Śmietankę łączymy z mlekiem kokosowym i cukrem, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy likier oraz napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Zimną masę wylewamy na zastygniętą jeżynową panna cottę. Odstawiamy do lodówki, aby warstwa kokosowa stężała.






3 komentarze:

  1. Hej:) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Po szczegóły zaparaszam tutaj - http://somethingordinary.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń