piątek, 24 lipca 2015

Muszle makaronowe zapiekane z indykiem i suszonymi pomidorami


Składniki (3-4 porcje):
  • 20 szt. muszli makaronowych (conchiglioni)
  • 300 g. mięsa mielonego z indyka
  • 50 g. suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki listków świeżego cząbru (lub suszonego)
  • 5 łyżek drobno startego sera fontina
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Muszle wrzucamy do gotującej się wody i podgotowujemy przez 10 min. Odcedzamy i przelewamy obficie zimną bieżącą wodą. Rozkładamy na talerzu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulą i szklimy ją przez minutę. Do cebuli wrzucamy mięso i listki cząbru. Smażymy często mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Dodajemy pomidory odsączone z oleju i trochę przesiekane. Po 2 minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy 3 łyżki fontiny i dokładnie mieszamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się. Cały czas podgrzewając na małym ogniu wlewamy malutkim strumieniem mleko i energicznie mieszamy. Po wlaniu całego mleka czekamy, aż sos zgęstnieje i doprowadzamy do wrzenia. Po minucie zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem sojowym, solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos beszamelowy. Do muszli nakładamy mięso z pomidorami i fontiną. Układamy jedną obok drugiej na sosie (lekko wciskamy w sos).

Naczynie przykrywamy szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C . Pieczemy przez 20 min. Po tym czasie naczynie odkrywamy, muszle posypujemy 2 łyżkami sera fontina i zapiekamy przez 10 min. (bez przykrycia).







1 komentarz: