Składniki (6 szt. dużych muffin):
- 200 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżka miodu
- 100 g. rabarbaru
Mus rabarbarowy:
- 250 g. rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
Kruszonka:
- 4 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru białego
- 40 g. margaryny
Wykonanie:
Mus rabarbarowy. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałeczki około 1 cm. Wrzucamy do garnka, mieszamy z cukrem i dolewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu i od zagotowania dusimy około 5 min. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Rabarbar ma zmienić się i "pulpę" (jeśli pozostaną nierozgotowane kawałki możemy rozgnieść je grzbietem łyżki). Mus studzimy.
Kruszonka. Składniki na kruszonkę umieszczamy w wysokiej misce i wgniatamy dłonią margarynę w mąkę i cukier, aż powstaną grudki.
W jednej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki na muffiny: Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier.
W drugiej "rozkłócamy" widelcem jajka i mieszamy z miodem, śmietaną i olejem.
Do mokrych składników dodajemy sypkie, ostudzony mus rabarbarowy oraz 100 g. rabarbaru pokrojonego w 1 cm. kawałki. Wszystko mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozdzielamy do kokilek (u mnie średnica podstawy 8 cm.) wysmarowanych lekko margaryna i wysypanych bułką tartą. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 min. w temp 190°C do wyrośnięcia i zrumienienia wierzchu. Przed podaniem możemy muffiny posypać cukrem pudrem.
Bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńZwracam uwagę na to, jak jest napisana receptura. Nie lubię bałaganiarstwa w przepisach. Bardzo dobrze mi się pracowało według Twoich wskazówek.
A muffiny...pycha! Wyszło mi 16szt - piekłam w standardowych papilotkach.
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam.Ola.
Dziękuję bardzo i cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego na przyszłość! :)