sobota, 13 czerwca 2015

Burgery serowo-fasolowe z sosem musztardowym


Składniki (4 porcje):
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry pomidora
  • 1 op. serka kremowego Pomidory i Bazylia Apetina (125 g.)
  • 2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
  • 6 łyżek drobno startego sera długodojrzewającego (u mnie 12 m-cy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
Sos musztardowy:
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół długiego ogórka
  • 4 rzodkiewki
Chipsy serowe:
  • 4 czubate łyżki grubo startego sera długodojrzewającego

Wykonanie:

Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę i mieszamy z musztardą oraz śmietaną. Odstawiamy do lodówki.

Odsączoną i opłukaną pod bieżącą zimną wodą fasolę miksujemy blenderem na gładkie puree. Puree fasolowe łączymy z serkiem Apetina, drobno startym serem długodojrzewającym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dzielimy na 4 części, z których formujemy okrągłe grube kotlety.

Bułki do hamburgerów podgrzewamy w piekarniku przez około 10 min.

Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety fasolowe po 2-3 min. z obu stron.

Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy ser starty na grubych oczkach, tworząc 4 oddzielne chipsy. Gdy ser się rozpuści i przyrumieni podważamy chipsy i odwracamy na druga stronę. Po minucie zdejmujemy z patelni.

Bułki rozcinamy na pół. Układamy kolejno liście sałaty, kotlety, sos musztardowo-warzywny, pomidory i chipsy serowe.




30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz