poniedziałek, 29 czerwca 2015

Sorbet czereśniowy


Składniki:
  • 1 kg. wypestkowanych czereśni
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cały czas mieszając do jego rozpuszczenia, stawiamy na ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny syrop wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Wydrylowane czereśnie umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Dodajemy schłodzony syrop i sok z cytryny i dalej blendujemy przez kilkanaście sekund.

Całość wlewamy do pojemnika, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do zamrażarki. Przez najbliższe 3 godziny wyjmujemy sorbet co pół godziny, aby go przemieszać (ja robiłam to mikserem ze zwykłymi końcówkami mieszającymi). Później dalej zamrażamy.

Zbyt zamrożony sorbet wykładamy z zamrażarki na około godzinę przed podaniem, aby trochę odtajał.



3 komentarze:

  1. Czeresnie uwielbiam, więc Twój sorbet wygląda dla mnie zachwycajaco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czeresnie uwielbiam, więc Twój sorbet wygląda dla mnie zachwycajaco :)

    OdpowiedzUsuń