Składniki:
- 1 kg. wypestkowanych czereśni
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cały czas mieszając do jego rozpuszczenia, stawiamy na ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny syrop wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Wydrylowane czereśnie umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Dodajemy schłodzony syrop i sok z cytryny i dalej blendujemy przez kilkanaście sekund.
Całość wlewamy do pojemnika, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do zamrażarki. Przez najbliższe 3 godziny wyjmujemy sorbet co pół godziny, aby go przemieszać (ja robiłam to mikserem ze zwykłymi końcówkami mieszającymi). Później dalej zamrażamy.
Zbyt zamrożony sorbet wykładamy z zamrażarki na około godzinę przed podaniem, aby trochę odtajał.
Czeresnie uwielbiam, więc Twój sorbet wygląda dla mnie zachwycajaco :)
OdpowiedzUsuńCzeresnie uwielbiam, więc Twój sorbet wygląda dla mnie zachwycajaco :)
OdpowiedzUsuńale to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń