środa, 3 czerwca 2015

Kurczak duszony w pomidorach i oregano


Składniki (3 porcje):
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 3 pomidory
  • duży pęczek oregano
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Mięso oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum pół godziny.

Na rozgrzanej łyżce oliwy smażymy kurczaka, rumieniąc z każdej strony. Przekładamy na talerz.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę, kroimy w dużą kostkę.

Na patelnię dolewamy kolejną łyżkę oliwy. Szklimy na niej czosnek posiekany w plasterki i cebulę pokrojoną w większą kostkę. Dorzucamy pomidory, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy miód i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy dużą garść posiekanych listków oregano. Dusimy na małym ogniu przez kilka minut.

W sosie pomidorowym układamy podsmażone podudzia z kurczaka. Przykrywamy patelnię i dusimy całość na małym ogniu przez 35 min. Podajemy z ryżem lub puree ziemniaczanym.




1 komentarz: