czwartek, 25 czerwca 2015

Drożdżowe bułeczki z czereśniami


Składniki (16 szt. bułeczek):

Ciasto:
  • 380 g. mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 110 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g. margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Glazura cytrynowa:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru pudru cytrynowego
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka drobno krojonej suszonej skórki cytrynowej
Oraz:
  • 250 g. czereśni
  • cukier
  • cukier puder do posypania
  • margaryna do wysmarowania blaszki

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek.

Mleko wlewamy do rondelka i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Kilka łyżek ciepłego mleka wlewamy do szklanki, dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Mleko z drożdżami wlewamy w dołek w mące. Zagarniając trochę mąki z brzegów, mieszamy ją z drożdżami tworząc rzadką papkę. Odstawiamy na 10 min.

Po 10 min. do miski z mąką i zaczynem drożdżowym wlewamy resztę letniego mleka, dodajemy jajko i szczyptę soli. Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Wlewamy ostudzoną margarynę i ponownie mieszamy. Wyrabiamy ciasto, wpuszczając w nie jak najwięcej powietrza, przez kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy kulki wielkości limonki. Każdą spłaszczamy tworząc placuszek i układamy w sporych odstępach od siebie na blaszce wysmarowanej margaryną. Odstawiamy na 20 min.

W każdej wyrośniętej bułeczce robimy głęboki dołek pośrodku. W dołek wciskamy po kilka połówek czereśni wcześniej wydrylowanych. Czereśnie posypujemy odrobiną cukru. Ciasto wokół czereśni smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, cukrem pudrem cytrynowym i skórką cytrynową.

Bułeczki pieczemy w temp. 160°C do momentu wyrośnięcia i zrumienienia.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





5 komentarzy: