niedziela, 14 grudnia 2014

Ciastka korzenne z karmelem i bakaliami


Składniki (na ok. 35 ciasteczek):

Ciasto:
  • 125 g. margaryny Palma w złotym opakowaniu (Bielmar)
  • 125 g. smalcu
  • 300 g. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki śmietany 18%
Nadzienie:
  • 15 g. suszonych skórek pomarańczowych
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 75 g. orzechów włoskich
  • 70 g. rodzynek
  • 3 łyżki jasnego sezamu

Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i waniliowym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodajemy posiekaną margarynę oraz smalec i łączymy siekając ze składnikami sypkimi za pomocą noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto dłońmi. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godz.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy 6,5 cm. W połowie tych kółek wykrawamy mniejsze o średnicy 4,5 cm. tworząc okręgi. Pełne kółka układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie. Obrzeża można posmarować rozmąconym białkiem jajka. Na pełne kółka układamy te z dziurą w środku. Skrawki ciasta zagniatamy i ponownie wałkujemy, aż do całkowitego wykorzystania.

Skórki pomarańczowe wrzucamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 min. Lekko studzimy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę.

Na suchą patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, podgrzewamy często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy będzie płynny dodajemy miód i mieszamy. Dorzucamy skórkę pomarańczową, grubo posiekane orzechy, rodzynki oraz sezam. Po wymieszaniu nakładamy (gorące) porcje karmelu z bakaliami w zagłębienia ciasteczek. Jeśli karmel zbyt zgęstnieje, ponownie podgrzewamy go do konsystencji płynnej.

Ciastka pieczemy w 180°C ok. 15 min.





Ciasta czy ciasteczka?

1 komentarz: