czwartek, 18 czerwca 2015

Zupa krem z zielonych szparagów i rukoli z grzanką i jajkiem w koszulce


Składniki (2 porcje):
  • 300 g. zielonych szparagów
  • 45 g. rukoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kromka dowolnego pieczywa
  • 2 łyżki startego sera długodojrzewającego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu winnego

Wykonanie:

Szparagi oczyszczamy: odcinamy grubsze łykowate dolne części. Resztę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, tymianek, cząber, pieprz czosnkowy i szklimy przez minutę. Dodajemy pokrojone szparagi, wlewamy bulion. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy rukolę i wszystko blendujemy. Można dosolić, jeśli potrzeba.

Kromkę dzielimy na pół, kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Jeśli od spodu się zrumieni, na wierzchu układamy po łyżce startego sera i podtrzymując ser przekładamy na drugą stronę. Gdy ser się rozpuści i zezłoci grzanki zdejmujemy z patelni.

Jajko wbijamy do filiżanki, uważając aby nie rozlać żółtka. W szerszym garnku zagotowujemy wodę (wystarczy około 6 cm. od dna). Zmniejszamy źródło ciepła (ma tylko bulgotać) i wlewamy ocet winny. Wodę mocno mieszamy, tworząc wir i w środek wlewamy jajko. Gotujemy około 2 min. i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.

Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy serowe grzanki, a na nich jajka. Oprószamy pieprzem.




4 komentarze: