Składniki (2-3 porcje):
- 300 g. makaronu spaghetti
- 150 g. sera rokpol
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 75 ml. mleka
- 1 żółtko
- świeże listki tymianku i oregano
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany drobniutko czosnek oraz cebulę. Szklimy przez 1-2 minuty.
W mleku rozprowadzamy dokładnie żółtko i wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane listki tymianku i oregano oraz pokrojony w drobną kostkę rokpol. Mieszamy i czekamy, aż ser się trochę rozpuści (ale nie całkowicie). Zdejmujemy patelnię z ognia.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Mieszamy w sosem i podajemy.
Bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń