wtorek, 2 lutego 2016

Spaghetti w sosie z rokpola


Składniki (2-3 porcje):
  • 300 g. makaronu spaghetti
  • 150 g. sera rokpol
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 75 ml. mleka
  • 1 żółtko
  • świeże listki tymianku i oregano

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany drobniutko czosnek oraz cebulę. Szklimy przez 1-2 minuty.

W mleku rozprowadzamy dokładnie żółtko i wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane listki tymianku i oregano oraz pokrojony w drobną kostkę rokpol. Mieszamy i czekamy, aż ser się trochę rozpuści (ale nie całkowicie). Zdejmujemy patelnię z ognia.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Mieszamy w sosem i podajemy.



1 komentarz: