poniedziałek, 4 stycznia 2016

Jaglanka z żurawiną i posypką z siemienia i piernika


Składniki (2-3 porcje):
  • 400 ml. mleka
  • 65 g. kaszy jaglanej
  • 40 g. płatków jaglanych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 g. świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 20 g. suchego piernika (lub pierniczków, bez nadzienia, polewy czy lukru)

Wykonanie:

Siemię lniane prażymy przez 1-2 minuty na suchej patelni (potrząsamy patelnią, aby się nie przypaliło). Zdejmujemy z patelni i studzimy. Rozcieramy w moździerzu jak najdrobniej i przesypujemy do miseczki. Piernik kruszymy na małe kawałki i ucieramy w moździerzu na pył. Dodajemy do siemienia i mieszamy.

Kaszę płuczemy w wodzie tyle razy, aż woda przestanie być mętna. Wsypujemy do mleka i stawiamy na ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez 12 minut (od czasu do czasu mieszamy). Wsypujemy płatki jaglane i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Zestawiamy z ognia.

Żurawinę łączymy w garnuszku z pozostałym cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i 4 łyżkami wody. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż żurawina puści sporo soku i zacznie się rozpadać.

Ciepłą jaglankę podajemy z gorącym sosem żurawinowym i posypką z siemienia.



1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam jaglanki, a w takim wydaniu...poezja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń