wtorek, 5 maja 2015

Zapiekanka z mięsa mielonego i puree ziemniaczanego


Składniki (4 porcje):

Mięso:
  • 270 g. mielonego mięsa wołowego
  • 500 g. mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych listków tymianku
  • sól i pieprz
Puree ziemniaczane:
  • 900 g. obranych ziemniaków
  • 2 łyżki startego sera Dziugas
  • 125 g. startej mozzarelli
  • 45 g. masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
Wierzch:
  • 45 g. startego sera Dziugas
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek przez minutę. Dodajemy mięso wieprzowe i wołowe oraz tymianek. Smażymy często mieszając, aż mięso się przyrumieni. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Jeszcze ciepłe ubijamy na puree razem z masłem i śmietaną. Do letniego puree dodajemy ser Dziugas i mozzarellę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na dnie naczynia do zapiekania rozkładamy mięso, wyrównujemy i trochę ugniatamy grzbietem łyżki. Na mięso wykładamy puree ziemniaczane. Wierzch posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą.

Całość zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz