wtorek, 12 maja 2015

Indyk w sosie egzotycznym z kurkumowym ryżem


 Składniki (2 porcje):

Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 280 g. filety z piersi indyka
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
Ryż kurkumowy:
  • 1 szkl. ryżu
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Oraz:
  • 1 banan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta curry

Wykonanie:

Na łyżce oliwy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy indyka pokrojonego w większą kostkę i oprószonego solą i pieprzem. Dorzucamy obrane jabłko, pokrojone w kostkę, wiórki kokosowe i vegetę. Dolewamy 3 łyżki wody i dusimy wszystko pod przekryciem na małym ogniu przez 30 minut.

W garnuszku mieszamy dokładnie śmietanę, jogurt, żółtko, mąkę kukurydzianą i curry. Mieszankę wlewamy do mięsa, po wymieszaniu doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W miarę potrzeby doprawiamy do smaku.

Przygotowujemy ryż. Do gotującej się wody dodajemy kurkumę i kostkę rosołową. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.

Na łyżce oliwy podsmażamy krótko z obu stron plasterki banana o grubości 1 cm., oprószone odrobiną curry.

Na talerze wykładamy ryż, na niego indyka w sosie i banany. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz