piątek, 6 lutego 2015

Babeczki waniliowo-orzechowe


Składniki (14 babeczek):

Ciasto:
  • 200 g. mąki pszennej
  • 90 g. cukru
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 32 g. cukru waniliowego
  • 4 małe jajka
  • 2 czubate łyżki cappuccino waniliowego
  • 90 g. orzechów laskowych (bez skorupek) + do dekoracji
Krem:
  • 500 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki nutelli

Wykonanie:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne kawałeczki.

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym przez kilka minut. Dodajemy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy z masłem. Partiami wsypujemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy cappuccino i orzechy, mieszamy z ciastem. 

Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek silikonowych umieszczonych w blaszce do muffinek (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w temp. 180°C do wyrośnięcia i ładnego zrumienienia (około 20 minut).

Schłodzony serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i nutellą. Schładzamy. Babeczki dekorujemy kremem i orzechami. Przechowujemy w lodówce. 





4 komentarze:

  1. Wspaniałe babeczki. No i jeszcze te orzechy pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, aż szkoda jeść :D
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kradnę jedną albo od razu czternaście;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają totalnie obłędnie! :)
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń