niedziela, 22 lutego 2015

Carpaccio z buraków z rukolą, pomarańczą i serem camembert


Składniki (2 porcje):
  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 krążek sera camembert (120 g.)
  • rukola
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • olej
  • 4 łyżeczki sosu balsamicznego (u mnie o aromacie pomarańczy)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Buraczki gotujemy w łupinach do miękkości. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy je "ześlizgując" dłońmi łupiny z buraków. Obrane buraki studzimy, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki (1 mm.), ja użyłam do tego ręcznej szatkownicy.

Na obrzeżach talerzy układamy umytą i osuszoną rukolę. następnie układamy plasterki buraków, tak aby zachodziły na siebie.

Pomarańczę dzielimy na cząstki i obieramy także z białych błonek. Rozkładamy na rukoli.

Camembert dzielimy na 12 części, każdą maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Cząstki sera smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Gorący ser układamy na środku talerzy.

Łączymy ze sobą sos balsamiczny, miód i sok z cytryny. Podgrzewamy mocno, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Sosem polewamy rukolę i buraczki (te możemy również oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz