wtorek, 28 czerwca 2016

Truskawkowy sernik z chia

 

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm.):

Spód:

  • 230 g. mąki gryczanej
  • 2 żółtka
  • 70 g. drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyżki wiórków oleju kokosowego
  • 40 g. masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
Masa serowo-truskawkowa:
  • 500 g. truskawek
  • 6 łyżek nasion chia
  • 800 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka)
  • 15 g. cukru waniliowego
  • 200 g. cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
Oraz:
  • truskawki do dekoracji wierzchu sernika
  • margaryna do posmarowania spodu tortownicy

Wykonanie:

Umyte i obrane z szypułek truskawki miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy do nich 3 łyżki nasion chia, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Składniki na spód sernika zagniatamy dłońmi na stolnicy jak kruche ciasto. Rozwałkowujemy kółko o średnicy 21 cm. Dno tortownicy wysmarowujemy tłuszczem (np. margaryną) i układamy na nim rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 30 minut, wyjmujemy i studzimy (w tortownicy).

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i czekamy 10 minut. Następnie garnuszek stawiamy na malutkim ogniu, mieszamy i czekamy, aż żelatyna będzie płynna. Zdejmujemy z ognia.

Twaróg sernikowy umieszczamy w misie miksera. Miksujemy go z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek truskawek wymieszanych z chia dodajemy do płynnej gorącej żelatyny i energicznie mieszamy. Do sera dodajemy truskawki z chia, żelatynę wymieszaną z truskawkami oraz pozostałe 3 łyżki nasion chia. Dokładnie wszystko miksujemy. 

Masę serowo-truskawkową wykładamy od razu na zimny spód, wyrównujemy wierzch i układamy na nim pokrojone w plasterki truskawki. Chłodzimy w lodówce minimum 5 godzin.




Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię nasiona chia. W wersji z sernikiem jednak nie jadłam, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń