Składniki (4 porcje):
Zupa pomidorowa:
- bulion warzywny: 1 litr wody, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 mała cebula, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (2 x 400 g.)
- 7-8 szt. pomidorów suszonych (z zalewy z oleju)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej z zalewy z suszonych pomidorów
- listki bazylii do dekoracji
Zielone gnocchi:
- 3 większe ziemniaki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 2 garście rukoli
- 1 garść listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Ze składników na bulion gotujemy wywar warzywny (cebulę przed wrzuceniem do gotowania obieramy i przypiekamy nad palnikiem).
Pół litra czystego wywaru zagotowujemy. Dodajemy krojone pomidory, trochę soli i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Suszone pomidory siekamy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez minutę. Garnek zdejmujemy z ognia, zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Rukolę i bazylię dokładnie płuczemy i osuszamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli oraz zmiksowaną blenderem rukolę wraz z bazylią. Dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto na stolnicy. Z ciasta toczymy kuleczki wielkości dorodnych czereśni, a następnie z kuleczek robimy krótkie wałeczki. Każdy wałeczek spłaszczamy widełkami widelca tworząc wzorki na kluseczkach (widelec za każdym razem zanurzamy w mące).
Gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Krem pomidorowy podajemy z zielonymi kluskami gnocchi, dekorujemy liskami bazylii i skrapiamy olejem z suszonych pomodorów.
Wygląda przepięknie :) Takie kulinarne dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł! Te kolory <3 Od razu zapisuję do wypróbowania;-)
OdpowiedzUsuń