sobota, 2 kwietnia 2016

Babeczki z czekoladową skorupką



Przedstawiam przepis na pyszne, cudownie czekoladowe babeczki. Dedykuję go wszystkim, pragnącym podarować ukochanej osobie coś... ot tak... prosto z serca! 
Wiadomo, iż czekolada ma w sobie ogromną moc uszczęśliwiania. Babeczki w czekoladowej skorupce poprawią humor każdemu, przegonią największe smutki, będą świetnym sposobem na udobruchanie kogoś bliskiego naszemu sercu i wyrażenie najskrytszych uczuć.
Babeczki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu więc każde codzienne smuteczki, "foszki" i małe lub większe kryzysy zostaną błyskawicznie zażegnane :)


Składniki (9 szt.):
  • 3 jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 torebka budyniu o smaku czekoladowym z belgijską czekoladą Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 torebka płatków czekoladowych Decorada Delecta

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier drobny i cukier waniliowy i miksujemy wszystko na wysokich obrotach przez 3-4 minuty (masa jajeczna znacznie zwiększy swoją objętość, zjaśnieje i będzie puszysta).

Wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i kakao. Wlewamy olej i miksujemy na najniższych obrotach miksera, aż składniki się ze sobą połączą.

Ciasto rozkładamy do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości foremek. Foremek silikonowych nie trzeba wcześniej natłuszczać). Wierzch ciasta w każdej foremce posyp płatkami czekoladowymi.

Babeczki piecz w temp. 180°C przez 15 min. (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.







Piecz... ot tak... prosto z serca!

2 komentarze:

  1. Czysty obłęd <3 Zjadłabym! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz się skusić, Natalie :)

      Usuń