środa, 25 marca 2015

Mazurek kajmakowo-kawowy


Składniki:

Spód:
  • 220 g. mąki pszennej
  • 120 g. masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
Masa kajmakowo-kawowa:
  • 2 szkl. śmietanki 30%
  • 3/4 szkl. mleka 3,2%
  • 60 g. cukru trzcinowego
  • 90 g. cukru białego
  • 1 czubata łyżka mielonej kawy
  • pół szkl. wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny
Do ozdoby:
  • płatki migdałowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • ziarenka kawy

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałeczki. Na koniec dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Ciastem wylepiamy okrągłą formę o średnicy 25 cm. (wcześniej formę natłuszczamy, chyba że używamy silikonowej) i nakłuwamy dno widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180°C , aż ciasto będzie rumiane (ok. 12-15 min.). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy masę. W garnku łączymy ze sobą śmietankę, mleko i oba cukry. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy stopniowo często mieszając. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy płomień na mały i mieszając co jakiś czas gotujemy przez 1 godz. i 35 min. (naprawdę pilnujcie żeby masa się nie przypaliła !). Zdejmujemy z ognia.

Kawę mieloną zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 5 min., aż się zaparzy. Następnie odlewamy 6 łyżek naparu (bez fusów) do garnuszka, wsypujemy żelatynę i podgrzewając leciutko mieszamy, aż całkiem się rozpuści (ale nie doprowadzamy do wrzenia ! ). Kawę z żelatyną od razu wlewamy do masy kajmakowej (ciepłej lub mocno ciepłej) i dokładnie mieszamy.

Czekamy, aż masa przestygnie i zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na zimny spód i ozdabiamy wierzch. Gdy będzie całkiem zimna wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.






2 komentarze: