wtorek, 10 marca 2015

Pulpeciki z soczewicy i grochu z makaronem ryżowym i sosem pomidorowym


Składniki:
  • 1 puszka soczewicy (230 g. po odsączeniu)
  • 1 puszka groszku (250 g. po odsączeniu)
  • 40 g. sera grana padano
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania
  • 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 150 g. makaronu ryżowego
Sos pomidorowy:
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g.)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Soczewicą i groszek przelewamy zimną wodą i odsączamy. Wrzucamy do wysokiej miski i miksujemy blenderem na gładką pastę. Dodajemy drobno starty ser, jajko, bułkę tartą oraz rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski. Mieszamy dokładanie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z otrzymanej masy formujemy w dłoniach pulpeciki wielkości limonki (ok. 10 szt.) i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy w niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złocisty kolor.

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, słodką paprykę i natkę pietruszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 min. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia.

Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz