piątek, 20 marca 2015

Jajka z pesto pietruszkowo-rzeżuchowym



Składniki:
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • garść rzeżuchy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • duża garść pestek słonecznika
  • 4 łyżki drobno startego sera grana padano
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaka dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku, obieramy i lekko studzimy.

Ziemniaka kroimy w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i rzeżuchę. Miksujemy blenderem.

Obrane pestki słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zrumienienia (uwaga żeby nie przypalić). Do zmiksowanego ziemniaka dodajemy słonecznik, posiekany czosnek, ser, oliwę i ponownie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.



1 komentarz:

  1. z ziemniakiem osobiści nie nazwałabym tego pesto, raczej jakąś pastą, musem czy puree.
    ale pomysł ciekawy, to muszę przyznać ;)

    OdpowiedzUsuń