piątek, 27 lutego 2015

Flaczki wołowe z papryką


Składniki:
  • 700 g. flaków wołowych
  • 2 l. wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 łyżki masła
  • 100 g. marchewki
  • 70 g. korzenia pietruszki
  • 45 g. korzenia selera
  • 10 cm. kawałek pora (40 g.)
  • 2 cebule
  • 2 mniejsze czerwone papryki
  • płatki suszonej papryczki pepperoni (lub chili)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz i vegeta (do smaku)
Zasmażka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Flaki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody i zagotowujemy. Dorzucamy ziele angielskie, listek laurowy i kostki rosołowe. Wrzucamy do wrzątku flaki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz.

Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Na nim smażymy marchewkę, pietruszkę i seler starte na dużych oczkach tarki, posiekany por i cebulę oraz paprykę pokrojoną w niezbyt cieknie paski. Gdy warzywa lekko zmiękną (mogą się także trochę przyrumienić) dodajemy je do flaków (po godzinie ich gotowania się).

Dodajemy majeranek roztarty w dłoniach, słodką paprykę oraz płatki suszonej papryczki (ilość wg. upodobań), imbir i gałkę. Gotujemy przez 15 min.

W tym czasie na suchą patelnię wsypujemy mąkę i rumienimy ją na lekko brązowy kolor, dodajemy 2 łyżki masła i dokładnie łączymy z mąką, uważając, aby jej nie przypalić. Po połączeniu zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do zimnej zasmażki wlewamy 1 chochelkę wrzącego wywaru z flaków i mieszamy. Gdy zasmażka zgęstnieje dolewamy kolejną chochelkę i ponownie dokładnie mieszamy (rozcierając grzbietem łyżki ewentualne grudki). Dolewamy tyle wywaru, aby zasmażka była płynna, wtedy wlewamy ją do flaczków, mieszamy i gotujemy przez 5 min. (jeśli preferujecie bardziej gęstą konsystencję flaczków zwiększcie proporcje zasmażki do 3 łyżek mąki i 3 łyżek masła). Flaki doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.




3 komentarze:

  1. Wygladaja wspaniale, szkoda ze ja jakos nie moge sie przekonac do flaczkow :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuj smaki6 marca 2015 08:06

      W takim razie polecam alla flaczki z kurzych serduszek :) Ja robię je o wiele częściej niż z prawdziwych flaków :)

      Usuń